מאמרים
סיכום המאמר- פרופ' אפי בילבסקי
על הקבוצה – קבוצה מובילה בעולם בנושא CMV בהריון. שילוב של גניקולוג מוביל ואישתו שהיא וירולוגית מומחית בתחום. מפרסמים בעיתונים הטובים ביותר וחלוצים במספר נושאים. המחקר הוא פרופסיקטיבי ברובו וזהו נקודת חוזק לעבודה.
על העיתון – עיתון מעולה.
המחקר:
מחקר מאוד קשה למעקב ולקריאה. למעשה האוכלוסיה של האמהות והתינוקות שנדבקו מורכבת משלוש תת קבוצות של שלושה מחקרים שונים. הנתונים מוצגים בכמה אופנים וקשה לטעמי לעקוב במדויק אחרי המספרים או להבין לעומק שיעורי תחלואה בתת קבוצות.
שתי המסקנות העיקריות ממחקר זה הינן:
בהדבקה בטרימסטר ראשון (על פי הגדרת המחקר <14 שבועות להריון) ניתן לראות פגיעה בעובר בשכיחות של 32.4%, הרבה יותר מה-15% שהיו מקובלים עד כה. זוהי מסקנה מהפכנית בעלת חשיבות פוטנציאלית עצומה שבכוחה לשנות את כל יעוצי ההריון לנשים שנדבקו בטרימסטר זה.
הדבקה בטרימסטר שני – לא נראו עוברים עם פגיעה.
שיעורי תחלואה גבוהים בהדבקה בטרימסטר ראשון:
יש לי מספר הערות קרדינליות וסיבות אפשריות לממצא ראשון מטריד זה.
# בתור התחלה, צריך לזכור שלא מדובר באחוזים מכלל הנשים שנדבקו בטרימסטר ראשון אלא אותם 32.4% של תינוקות סימפטומטיים הינם מתוך ההריונות שבהם העובר נדבק. אנחנו זוכרים שבהדבקה בטרימסטר ראשון אחוזי ההדבקה של העובר הינם סביב 40% ולכן לכאורה המחקר מדבר רק על אותם מקרים של הדבקה אמהית בטרימסטר ראשון עם עובר שנדבק (לדוגמא מי שפיר חיוביים).
# יש מה שנקרא בשפה מקצועית selection bias במחקר זה, וזו אחת הסיבות למספרים הגבוהים כל כך. לדוגמא, המחקר הראשון מבין השלושה שמרכיבים את המאמר לקח 22 הריונות שאותרו על ידי כך שהיו ממצאים (קלים לדברי המחברים) באולטרהסאונד בהריון שמכוונים לזיהום ב-CMV. דהיינו, נקודת ההתחלה הייתה עוברים 'פגועים' ומשם חזרו חזרה להריונות של האם וראו שההדבקה הייתה בטרימסטר ראשון. זה כמובן מעלה האחוזים של הפגיעות באוכלוסיית המחקר. באופן טבעי באותו מחקר ראשון כ-24 מתוך 24 התינוקות (22 הריונות) היו עם פגיעה… אציין כי במחקר השני שהיה הגדול מבין השלושה (174 נשים) היו 16% עוברים סימפטומטיים (נתון מקובל) ובשלישי 31%. בקריאה מדוקדקת של המאמר מתגלה תת קבוצה נוספת של תינוקות שנולדו קטנים במשקל לגיל ההריון ועל כן בדקו אותם ל-CMV. שוב, ברגע שמתחילים מתינוקות סימפטומטיים והולכים אחורה לאמהות, מעלים באופן מלאכותי שיעורי הפגיעה.
# הגדרת עוברים/תינוקות סימפטומטיים. במחקר זה השתמשו בהגדרה רחבה מאוד להגדרת מיהם התינוקות הסימפטומטיים. לדוגמא טונוס נמוך או בעיות מציצה או אנמיה או גדילה מתחת לאחוזון 10 ועוד. לא כל ההגדרות האלה מקובלות להגדרה של עוברים/תינוקות חולים. כאשר ההגדרה היא כל כך רחבה, אחוזי הסימפטומטיים גדלים… קשה לפצל כשקרואים המאמר את הנתונים וקשה להבין כמה מהעוברים/תינוקות הינם באמת סימפטומטיים על פי ההגדרה המקובלת אצלנו ובספרות המקצועית. בנוסף, הכלים הנוירולוגיים שעל פיהם העריכו הילדים אינם מקובלים ואינם מתוקפים (בניגוד לאממרו של קימברלין מ-2015 שהשתמש במבחן ביילי המתוקף).
# המחקר מציג יפה בעיה שמי שבתחום חושב עליה רבות. העובדה שלא כל התחלואה בילדים עם CMV מולד קשורה בהכרח ל-CMV. גם באוכלוסיה בריאה ישנן בעיות, לדוגמא משקל נמוך לגיל ההריון, בעית שמיעה פה ושם, ראש קטן (לרוב על רקע משפחתי) ועוד. מי שמראה את זה בצורה יפה במצגות שלה היא אן ווסן ההולנדית. לכן רק ההפרש בין אחוזי התחלואה בילדים עם CMV מולד לאחוזי התחלואה בילדים בריאים צריך להיות מיוחס ל-CMV.
לסיכום, אני לא בטוח שהייתי מצטט ללא ביקורת האחוזים העצומים שנמצאו במחקר. אנחנו מכירים הנשים וההריונות הללו ועוקבים אחרי העוברים הישראליים ולא רואים שיעורי תחלואה עצומים כל כך. לא יתכן שאלו השיעורים ולכן לטעמי, ראוי להזכיר מחקר זה ביעוץ לאישה בהריון עם הדבקה בטרימסטר ראשון, אבל בבחינת כבדהו וחשדהו.
שיעורי תחלואה אפסיים בהדבקה בטרימסטר שני:
# הנתונים מישראל הינם לא פחות גדולים "וחזקים" מהנתונים הצרפתיים. גם בישראל יש מידע רב ושיטות מעבדה מצוינות ויכולות לתארך פחות או יותר במדויק מתי קרתה ההדבקה האמהית. על פי הנתונים הישראלים הדבקה בטרימסטר שני (כמובן שבעיקר במחצית הראשונה שלו) יכולה לתת סימפטומיים בעובר. שיעורי פגיעה מדויקים לא נקבעו.
לכן המלצת המאמר לבטל הסיכון לפגיעה (מוקדמת הנצפית בלידה או מאוחרת בדמות ירידה מאוחרת בשמיעה) אינם מקובלים. אם מישהו יעקוב אחרי הנחיות אלה יתפספסו ילדים שהיו יכולים לקבל מעקב וטיפול הולם.
הגיגים נוספים שמעלה המאמר:
# התינוקות לא טופלו – אין נתונים במאמר על אופן הטיפול של הילדים הסימפטומטיים. אני מכיר הפרקטיקה במרכז המדובר בפריז ויודע שהרבה מהילדים הסימפטומטיים לא מטופלים. יתכן ואם היו מטופלים כראוי, כפי שנעשה בארצנו, התוצאות לטווח ארוך היו טובות יותר.
# איסוף נתונים ישראלי – כשיהיה זמן…
כל המידע באתר מעודכן ליום שבו הוא הועלה. הוא נועד למטרת הנגשת אינפורמציה בלבד ואינו מהווה ו/או אינו מתיימר להוות תחליף להמלצה רפואית, חוות דעת רפואית, מחקר ממצה בתחום או התייעצות עם מומחה רפואי.
השימוש באתר הינו על אחריות המשתמשים בלבד ואין בו בכדי להחליף את אחריות המשתמשים לקבלת ייעוץ פרטני על ידי גורם רפואי מוסמך בכל מקרה ומקרה לגופו.
הנהלת האתר מבקשת להבהיר כי על כל מי שמבקש מידע בנושא CMV לפנות לייעוץ רפואי מתאים.
הגלישה באתר מהווה הסכמה לתנאי השימוש, לפיהם על כל מי שמבקשים מידע בנוגע לCMV לפנות לייעוץ רפואי מתאים והגלישה באתר אינה מהווה או מתיימרת להיות תחליף לכך.
ברוכים הבאים ל-www.cmv.co.il, אתר העמותה הישראלית להיריון עם CMV.
על המשתמשים באתר לקרוא תנאים אלו בקפידה לפני השימוש באתר, שכן השימוש באתר מעיד על הסכמת המשתמשים לתנאים.
כל המידע באתר מעודכן ליום שבו הועלה. הוא נועד להנגשת אינפורמציה בלבד ואינו מהווה ו/או אינו מתיימר להיות תחליף להמלצה רפואית, חוות דעת רפואית, מחקר ממצה בתחום או התייעצות עם מומחה רפואי. השימוש באתר הינו באחריות המשתמשים בלבד ואין בו כדי להחליף את אחריות המשתמשים לקבלת ייעוץ פרטני על ידי גורם רפואי מוסמך בכל מקרה לגופו. הנהלת האתר מבקשת להבהיר כי על כל מי שמבקשים מידע בנושא CMV לפנות לייעוץ רפואי מתאים.
לא תהיה למשתמשים כל טענה, תביעה או דרישה כלפי העמותה בגין המידע המוצג באתר או באמצעותו, דיוקו, מהימנותו, שלמותו, עדכניותו ותדירות פרסומו.
השימוש וההסתמכות על המידע באתר ייעשו על אחריותם הבלעדית והמלאה של המשתמשים.
העמותה שומרת לעצמה את הזכות לעדכן, לשנות להוסיף ולגרוע כל דבר, ללא כל הודעה מוקדמת או מאוחרת על כך, בהתאם לשיקול דעתה הבלעדי.
כל זכויות היוצרים והקניין הרוחני באתר הינן של עמותה, אלא אם נאמר באופן מפורש, כי זכויות היוצרים במידע המוגן, או בכל חלק ממנו שייכות לגורם אחר.
אין להעתיק, לשכפל, להפיץ, לשווק, להפיץ בפומבי, לתרגם או למסור לצד שלישי כל חלק מהמידע המוגן בלא קבלת הסכמתה המפורשת של העמותה לכך בכתב ומראש.