20/06/2024

העמותה מארחת את פרופ' שרון מסלוביץ'

פרופ' שרון מסלוביץ', רופא נשים עם התמחות על בהריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי ומיקוד במחלות זיהומיות בהריון. במהלך התמחות העל בבית חולים MOUNT SINAI בטורונטו קנדה , התמחה בנשים שנדבקו במהלך הריונן במחלות זיהומיות ובהשלכות של מחלות אלה על העובר. מטבע הדברים, מרבית המטופלות היו עם הדבקות ראשונית ב CMV אך לא רק. עם שובו ארצה ייסד את מרפאת ה-CMV בהריון בליס וגם בקופ"ח מכבי.

על הרופא שלך להתקשר למעבדה ולברר את האבידיטי. הוא צודק שהמעבדה היתה אמורה לבצע ולכן יש שתי אפשרויות :1. היתה לך בדיקה חיובית קודמת בעברך הרחוק. 2. משהו התפקשש במעבדה

לא. אפשר להגיד שאין מקרים שדווחו בספרות העולמית של פגיעה עוברית כתוצאה מוולטרקס.

אין תמימות דעים לגבי מועד הפסקת הולטרקס אך הרוב מסכימים כי ניתן לחדול עם קבלת תשובה שלילית במי השפיר. לגבי השאלה השנייה – IGM עולה לאחר שבוע-שבועיים ו- IGG כשבועיים-שלושה

לפי מחקרים עדכניים אפשר בהחלט משום בדיקת PCR יעילה מאד בשלילת CMV כבר משבוע 18 אבל חלק מהמדקרים עדיין מסרבים לבצע טרם שבוע 21. הייתי מחפש ומוצא מי שמוכן…

קשה מאד להתמגן מהילד שלך אבל ההנחייה היא שאם הילד חולה (חום, כאב גרון, ריור, בלוטות לימפה מוגדלות) יש להמנע ממגע ישיר עם ההפרשות שלו אם את בהריון. 2. אפשרי. הוירוס לא ממש שורד מחוץ לגוף אלא בתוך תאי גוף שיכולים לשרוד במשטחים מספר שעות לפחות.

1. אם את שואלת אותי אם להפסיק את ההריון – תשובתי היא לא. יש להמשיך לברר האם העובר נדבק או נפגע. 2. מותר. אבל ככל שנוקף הזמן מההידבקות, הולטרקס הופך לפחות ופחות רלבנטי. 3. קודם בדקי אם העובר בכלל נדבק ורוב הסיכויים שלא. אם העובר יהיה IUGR עקב CMV סביר להניח כי נראה פגיעה נרחבת במערכת העצבים ולא רק IUGR. בהצלחה רבה. מגיע לך הריון תקין ובריא…

לאחר תוצאה שלילית אין צורך להיות במעקב במהלך ההריון. סקירה שלישית מומלצת כיום לכלל הנשים. לאחר הלידה השתן של הילוד יבדק לנוכחות הוירוס אך אם הדיקור יצא שלילי – אין חשש. הוא לא ינזק. בהצלחה

אין צורך בבדיקות חוזרות שכן את מחוסנת. אמנם יש סיכון קטן להדבקות שניונית ועוד יותר קטן לפגיעה עוברית אך לא ניתן לאבחן זאת בודאות בבדיקות דםץ

אי אפשר לגלות הידבקות שניונית ולא צריך לבדוק אשה מחוסנת אלא לבצע סקירות כולל סקירה שלישית. הסיכוי לפגיעה עוברית מהדבקות שניונית קיים אך קטן מאד.

לא נדבקת. VIDAS הינה בדיקה ספציפית ל CMV, בעוד ש- IGM הוא כללי ועלול להיות חיובי גם בהדבקות עם וירוסים אחרים. אם ה VIDAS שלילי – אין חשש.

הדבקות בוירוס נותרת אתסמינית בכ 90% מהמקרים אצל בוגרים. איננו מכירים את הקשר בין חומרת המחלה לבין שיעור ההדבקות מעבר לכך שחומרת המחלה מלמדת כי ההדבקה הינה עכשווית בעוד שאדם אתסמיני יכול להיות כבר שבועות מספר לאחר ההידבקות הראשונית.

ההדבקה מ- CMV חלה בעת מגע ישיר עם הפרשות. אם את לא שותה מאותה כוס, מתנשקת, או באה במגע עם ההפרשות של אדם חולה – אין הידבקות. באופן כללי יכולים לראות חלקיקי וירוס בדם גם כחודשיים- שלושה לאחר הידבקות.

באופן כללי ההידבקות היא על ידי מגע ישיר של הפרשות כגון רוק ושתן. בריכה אינה נכללת בקטגוריה זו של מגע ישיר מה גם שהוירוס אינו שורד את הכלרת המים. סעי ותהני.

לא מסיימים הריון כי העובר נדבק מן הסיבה שחלק גדול מהעוברים שנדבקו יהיו בריאים לגמרי. מסיימים הריון אם ישנה פגיעה מוחית משמעותית ובלתי הפיכה ופגיעה זו ניתנת לאיתור על ידי בדיקות ההדמייה (אולטראסאונד ו MRI). בהצלחה רבה
כבר בשבוע 7 היתה לך בדיקת אבידיטי של 0.5 שמצביע על הידבקות לפחות כחודשיים טרם הבדיקה. כלומר נדבקת טרם ההתעברות. במצבים אלה סיכויי ההדבקה העוברית מדווחים במחקרים שונים כבין 5 ל 15% .אנו מצטטים כ 10%. לא הייתי עושה דבר שונה במעקב ההריון מלבד דחיית דיקור מי שפיר לשבוע 21 ושלילת CMV בעובר על ידי כך.
יש דיווחים שולטרקס מוריד סיכויי הדבקות עוברית אם נלקח בסמוך להדבקות האמהית. מצד שני – זוהי תרופה בטוחה למדיי. אם אכן זיהו הדבקה לאחרונה – הייתי עושה הכל כדי למנוע הדבקות עוברית.
לא מפסיקים הריון עם דיקור שלילי ואפשר להיות רגועים לגמרי. אין לנו נתונים לגבי פגיעה עוברית במקרים של דיקור שלילי (יש דיווחים על ילודים שהפרישו את הוירוס לאחר דיקור שלילי אבל כולם היו בריאים)
לא משלימים מנה אם מפספסים. משתדלים לזכור ליטול באופן רציף את התרופה. מועד הפסקת התרופה שנוי במחלוקת אך הרוב מסכימים כי יש לחדול עם קבלת דיקור שלילי
דילוג לתוכן