מי שפיר:
אין תשובה חד-משמעית. קיימות גישות שונות בנושא וכל זוג ינהג על פי אמונתו.
הגישה התומכת בביצוע דיקור מי השפיר תיתן משקל מכריע לפרמטרים הבאים:
לעומת זאת, ישנה גם גישה הפוכה שלפיה אין צורך לבצע את בדיקת מי השפיר, וזאת מאחר שהבדיקה פולשנית ונושאת סיכון, ונותנת מענה רק לשאלה אם העובר נדבק, ולא לשאלה אם הוא נפגע עקב הידבקותו בנגיף.
אם אישה בוחרת שלא לעבור את הדיקור, היא תעבור את כל פרוטוקול הבדיקות המלא, והיה ויתגלה ממצא כלשהו, ישקלו הרופאים להמליץ על ביצוע דיקור מי השפיר במועד מאוחר יותר.
בחירת המדקר במקרה של CMV זהה בחשיבותה לזו שבדיקור מי שפיר ללא הדבקה ב-CMV.
יש בתי חולים שיבצעו את הבדיקה במעבדה שלהם; יש בתי חולים שאין בהם מעבדה, אך ידאגו להעביר עבורך את המבחנה למעבדה מתאימה; ויש בתי חולים שבהם המלווה של האישה ההרה יצטרך להעביר באופן עצמאי את המבחנה למעבדה וירולוגית. העברה עצמאית נדרשת גם אם בוחרים לעבור את הדיקור באופן פרטי.
דיקור מי השפיר ל-CMV הוא בדיקה לאיתור הנגיף בשתן שמפריש העובר ולכן, בניגוד לבדיקת מי השפיר הגנטית הנערכת בין שבועות 16-20 להיריון, את בדיקת מי השפיר ל-CMV מבצעים בשבועות 21-22, שבהם העובר כבר מפריש שתן.
חשוב שהבדיקה תתבצע לכל הפחות 6-7 שבועות לאחר תאריך ההדבקה המשוער.
בין שבועות 24-32 לא מקובל בישראל לבצע את הבדיקה, לנוכח הסיכון ללידה מוקדמת עקב הדיקור ולידה של פג בשבוע צעיר, על כל הסיכונים הכרוכים בכך, הקיימים ללא כל קשר לנגיף ה-CMV.
אישה שמבצעת דיקור מי שפיר ל-CMV תעבור ייעוץ גנטי לפני הדיקור, ובבדיקה יילקחו מבחנות נפרדות גם לבדיקה הגנטית וגם לאיתור נגיף ה-CMV.
בניגוד לתשובות לבדיקה הגנטית, שמתקבלות לאחר מספר שבועות, את התוצאות לבדיקת ה-CMV מקבלים תוך ימים בודדים.
בנוסף לטופס 17 לדיקור, חשוב לדאוג לטופס 17 גם למעבדה הווירולוגית.
נשים המבצעות את הבדיקה בשבוע 32 ואילך יתבקשו לקבל שתי זריקות להבשלת ריאות העובר כמה ימים לפני הדיקור. לאחר ביצוע הבדיקה, האישה תישאר להשגחה ותהיה מחוברת כחצי שעה למוניטור. כמו כן, על הבדיקה להיערך בבית חולים שבו יש חדרי לידה ורופא נוסף השוהה בחדר. נוהל זה נועד למקרה שתתפתח לידה מוקדמת עקב הבדיקה.
במרבית בתי החולים בין שבועות 24-32 לא מקובל לבצע את הבדיקה, לנוכח הסיכון ללידה מוקדמת עקב הדיקור ולידה של פג בשבוע צעיר, על כל הסיכונים הכרוכים בכך, הקיימים ללא כל קשר לנגיף ה-CMV.
הנשים המבצעות את הבדיקה בשבוע 32 יתבקשו לעבור ייעוץ גנטי, גם אם עברו דיקור מי שפיר גנטי בשבוע מוקדם יותר של ההיריון.
הנשים תתבקשנה לקבל שתי זריקות להבשלת ריאות העובר כמה ימים לפני הדיקור.
הבדיקה חייבת להיעשות בבית חולים שיש בו חדרי לידה ובנוכחות רופא נוסף בחדר מלבד המדקר.
לאחר ביצוע הבדיקה, האישה תישאר להשגחה של כחצי שעה כשהיא מחוברת למוניטור.
נוהל זה נועד למקרה שתתפתח לידה מוקדמת עקב הבדיקה.
תוצאה שלילית בבדיקת מי השפיר שוללת את הידבקות העובר עד לרגע שבו בוצעה הבדיקה. העובר יכול להידבק גם בהמשך ההיריון, אך במחקר עדכני [9] נמצא כי לאחר שהתקבלה תוצאה שלילית בבדיקת מי שפיר, הרי שגם אם העובר יידבק, לא צפויה לו פגיעה קשה עקב ההדבקה בנגיף.
במקרה כזה, יש מומחים שימליצו לבצע סקירה אחת מכוונת ליתר ביטחון סביב שבוע 32, ויש מומחים שיוותרו עליה. בכל מקרה, הרופאים המתמחים ב-CMV ימליצו לבצע בדיקת שתן לאחר הלידה גם לאחר תוצאת מי שפיר שלילית, כדי לשלול הדבקה מאוחרת.
כל המידע באתר מעודכן ליום שבו הוא הועלה. הוא נועד למטרת הנגשת אינפורמציה בלבד ואינו מהווה ו/או אינו מתיימר להוות תחליף להמלצה רפואית, חוות דעת רפואית, מחקר ממצה בתחום או התייעצות עם מומחה רפואי.
השימוש באתר הינו על אחריות המשתמשים בלבד ואין בו בכדי להחליף את אחריות המשתמשים לקבלת ייעוץ פרטני על ידי גורם רפואי מוסמך בכל מקרה ומקרה לגופו.
הנהלת האתר מבקשת להבהיר כי על כל מי שמבקש מידע בנושא CMV לפנות לייעוץ רפואי מתאים.
הגלישה באתר מהווה הסכמה לתנאי השימוש, לפיהם על כל מי שמבקשים מידע בנוגע לCMV לפנות לייעוץ רפואי מתאים והגלישה באתר אינה מהווה או מתיימרת להיות תחליף לכך.
ברוכים הבאים ל-www.cmv.co.il, אתר העמותה הישראלית להיריון עם CMV.
על המשתמשים באתר לקרוא תנאים אלו בקפידה לפני השימוש באתר, שכן השימוש באתר מעיד על הסכמת המשתמשים לתנאים.
כל המידע באתר מעודכן ליום שבו הועלה. הוא נועד להנגשת אינפורמציה בלבד ואינו מהווה ו/או אינו מתיימר להיות תחליף להמלצה רפואית, חוות דעת רפואית, מחקר ממצה בתחום או התייעצות עם מומחה רפואי. השימוש באתר הינו באחריות המשתמשים בלבד ואין בו כדי להחליף את אחריות המשתמשים לקבלת ייעוץ פרטני על ידי גורם רפואי מוסמך בכל מקרה לגופו. הנהלת האתר מבקשת להבהיר כי על כל מי שמבקשים מידע בנושא CMV לפנות לייעוץ רפואי מתאים.
לא תהיה למשתמשים כל טענה, תביעה או דרישה כלפי העמותה בגין המידע המוצג באתר או באמצעותו, דיוקו, מהימנותו, שלמותו, עדכניותו ותדירות פרסומו.
השימוש וההסתמכות על המידע באתר ייעשו על אחריותם הבלעדית והמלאה של המשתמשים.
העמותה שומרת לעצמה את הזכות לעדכן, לשנות להוסיף ולגרוע כל דבר, ללא כל הודעה מוקדמת או מאוחרת על כך, בהתאם לשיקול דעתה הבלעדי.
כל זכויות היוצרים והקניין הרוחני באתר הינן של עמותה, אלא אם נאמר באופן מפורש, כי זכויות היוצרים במידע המוגן, או בכל חלק ממנו שייכות לגורם אחר.
אין להעתיק, לשכפל, להפיץ, לשווק, להפיץ בפומבי, לתרגם או למסור לצד שלישי כל חלק מהמידע המוגן בלא קבלת הסכמתה המפורשת של העמותה לכך בכתב ומראש.